“Имаме предложение за компенсационен механизъм и се надявам още февруари 

...
“Имаме предложение за компенсационен механизъм и се надявам още февруари 
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: До 2-3 седмици може да падне мораториумът за тока

“Имаме предложение за компенсационен механизъм и се надявам още февруари  мораториумът да падне и плануваният компенсационен механизъм в Закона за енергетиката да проработи.

Надявам се това да стане в границите на две-три седмици, а КЕВР да бъде определена до дни ”. Това сподели по “Нова нюз ” депутатът от “Демократична България ” и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев. 

Според него няма нужда сега от смяна цената на електрическата сила, тъй като у нас тя не се създава главно от газ, чийто цени скочиха. А нито цените на нуклеарното гориво на АЕЦ “Козлодуй ” са се повишили, нито на ТЕЦ-овете “Марица Изток ”.

Все отново, по думите на депутата, новоизбраният енергиен регулатор, който би трябвало да бъде изцяло самостоятелен, ще реши. Но до момента освен КЕВР, а нито един от регулаторите в България не е бил самостоятелен досега. “Видяхме по какъв начин “Булгаргаз ” споделя – би трябвало да вдигнем цените с 30%, и КЕВР подвига цените. Това е бойкот против работата на новото държавно управление. Това не отразява действителните равнища на спот цените на газа ”, сподели Мирчев. Той счита, че против уволнения шеф на “Булгаргаз ” Николай Павлов би трябвало бъдат подхванати допустимо най-строги ограничения, тъй като той е работил срещу ползите на България.

Мирчев подсети, че “Демократична България ” от година приканва да се внесе азерски газ в цялостния размер на контракта ни, без значение че интерконекторът с Гърция не е подготвен. Дори и сега цената на азерския газ е три пъти по-ниска от тази на съветския, а беше 5 пъти, акцентира Ивайло Мирчев. И посочи спомагателна причина за импорт на подобен газ – тъй като газовото вместилище „ Чирен ” е запълнено под 50%. “Важно е да изпълним тази диверсификация. Не знаем какво ще стане в Украйна, не знаем дали президентът Путин, който през 2009 година просто реши да спре газа за Евтопа, няма да го направи отново ”, предизвести зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР